Czy technologia PWA zastąpi tradycyjne aplikacje mobilne?
Coraz więcej serwisów mobilnych korzysta z technologii PWA, czyli rozwiązania działającego bezpośrednio w przeglądarce i niewymagającego pełnej instalacji. Zastanawiam się, czy z czasem takie podejście stanie się standardem. Przy zwykłych aplikacjach czasami przeszkadza mi konieczność pobierania aktualizacji oraz zajmowanie pamięci urządzenia. Czy PWA rzeczywiście działa płynnie i jest wygodne w codziennym użytkowaniu? Chętnie poznam opinie osób, które korzystają z obu rozwiązań i mogą porównać ich szybkość, stabilność oraz funkcjonalność.
10 Views
.png)

Miałem okazję sprawdzić mobilną wersję strony
działającą w technologii PWA i zwróciłem uwagę głównie na kwestie techniczne. Takie rozwiązanie nie wymaga instalowania dodatkowej aplikacji, więc może być wygodne dla osób, które mają mało wolnej pamięci w telefonie. Strona otwiera się bezpośrednio w przeglądarce i działa zarówno na Androidzie, jak i na iOS. Podczas korzystania interfejs był dość prosty, a przechodzenie między poszczególnymi sekcjami nie sprawiało problemów. Moim zdaniem PWA może być praktyczną alternatywą dla tradycyjnych aplikacji, szczególnie gdy zależy nam na szybkim dostępie bez pobierania dodatkowych plików.